Пређи на садржај

Верници СПЦ славе највећи хришћански празник Ускрс

Извор: Викиновости

5. мај 2013.
Србија -  (Бета) - Верници и свештенство Српске православне цркве (СПЦ) славе у недељу Ускрс, највећи хришћански празник. Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава васкрснуће Исуса Христа из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

Ускршња јаја
Слика: Laslovarga.
Ускршња служба у Москви
Слика: The Presidential Press and Information Office.

По црквеном учењу, Исус Христ је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

У Ускршњој посланици, патријарх српски Иринеј је позвао све православне вернике да срцем и душом остану уз страдални народ на Косову и Метохији и свим крајевима где православни страдају због свог имена и вере и истакао да правда у Христу увек побеђује.

„Последња реч неће бити људска, већ Божја. Утврдимо свој живот у цркви, на љубави и праштању. Имајмо на уму да ће Бог свима бити последњи судија и да ће он мерити искључиво по мерилима добра, богољубља и човекољубља“, рекао је патријарх.

Иринеј је истакао да зло наступа спектакуларно, воли да се експонира и напуни све штампане и електронске медије поруком „ја сам непобедиво - живот је бесмислен јер ја у њему владам“, али да нечастиви не схвата да Христ својом смрћу побеђује смрт.

Он је рекао да је Христ смрћу и васкрсењем победио људску смрт и подарио људима непобедиву и неуништиву снагу којој не могу одолети никакве силе овог света.

„Та се снага не испољава као зло - саморекламом и светском буком, напротив, она се појављује у миру, трпљењу и привидним слабостима деце светлости“, рекао је поглавар Српске православне цркве.

Српски патријарх је свим православним верницима пожелео да Ускрс прославе радосни у слози, миру и љубави.

„У васкрсломе Христу правда увек победјује. Њиме и у њему она ће победити и у наше дане. Ако је васкрсли Христос са нама и ми са њим, онда ко ће против нас? Са овим мислима и жељама, ми вас поздрављамо најрадоснијим поздравом: Христос васкрсе - ваистину васкрсе“, рекао је српски патријарх Иринеј.

Извор[уреди]