Пољски ултранационалисти у Маршу независности

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. новембар 2011.
Варшава/ Пољска (Beta) - Радикални пољски националисти из Национално-радикалног блока (ОНР) и ултракатоличке Свепољске омладине упутили су апеле истомишљеницима из екстремистичке деснице широм Европе да дођу у Варшаву 11. новембра на „Марш независности“, а као појачање очекују и хулигане из Србије.

Свепољска омладина, подмладак ултракатоличке Лиге пољских породица и радикални нациналисти из ОНР организују сваке године поход Варшавом на пољски национални празник на коме се редовно чују слогани „Пољска цела биће бела“ или „Доста јеврејске окупације“.

Сваке године марш екстремиста настоје да блокирају анархисти, подмладак левичарских партија или најјача пољска невладина организација која се бори за права сексуалних мањина, Кампања против хомофобије. Они су се за блокаду марша ове године окупили у иницијативу Договор 11. новембра.

Прошле године 11. новембра полиција је имала пуне руке посла јер је поход више од 2.000 радикала блокирала маса од око 3.000 анархиста, активиста за људска права и симпатизера пољске левице, а очекује се да ће овог године бити заиста вруће јер се обе стране утркују ко ће за 10 дана у Варшаву довести више међународних истомишљеника.

Долазак на блокаду марша већ су најавили немачки антифашисти који заједно са грађаним Дрездена у том граду успешно блокирају походе неонациста, што је у медијима блиским пољским конзервативцима оцењено као подсмех историје да баш на државни празник Пољске Варшавом марширају Немци.

За сада ни полиција ни медији немају информације ко ће са европске неонацистичке и есктремистичке сцене изаћи у сусрет апелу пољских радикала и доћи у Варшаву, али већ је сигурно да ће се на државни празник на улицама Варшаве појавити фудбалски хулигани.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg