Пређи на садржај

Почело избацивање радиоактивне воде

Извор: Викиновости


4. април 2011.
Токио/ Јапан , (Beta-AFP) - Компанија Тепко која руководи јапанском нуклеарном електраном Фукушима, почела је у понедељак избацивање у море 11.500 тона радиоактивне воде која је акумулирана у тој централи тешко оштећеној у катастрофалном земљотресу почетком марта, јавили су медији.

Уочи почетка читаве операције избацивања воде, портпарол компаније Тепко (Tokyo Electric Power)) је са сузама у очима и скрхканим гласом упутио извињење због загађења околине.

„Већ смо нанели огромну штету и проблеме локалном становништву. Не можемо да изразимо колико нам је жао што морамо поново да (становништву) наметнемо нови терет“, рекао је он.

У Тепку тврде да избачена вода има низак ниво радиоактивности. Портпарол Тепка је раније рекао да ће око „10.000 тона воде која се налази у цистернама и око 1.500 тона воде из реактора 5 и 6 бити избачено у Пацифик“.

Када је реч о та два реактора, портпарол Тепка је рекао да ће 30 тона загађене воде бити сваког дана избацивано у океан током наредних пет дана. За реакторе 1 и 4 иста операција ће трајати два и по дана.

Извор[уреди]