Последњи сати пред пад сателита

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


Сателит у орбити уметнички приказ (аутор - НАСА)

22. септембар 2011.
Кејп Канаверал/ САД (Beta-AP) - Америчка свемирска агенција НАСА одбројава последње сате пред очекивани пад њеног старог истраживачког сателита од шест тона на Земљу, који се очекује у петак поподне по источном америчком времену.

НАСА је, међутим, саопштила да је „још увек прерано да би се са више извесности предвидело тачно време и локација његовог уласка у атмосферу“.

Имајући у виду да три четвртине Земљине површине чине океани, велика је вероватноћа да ће сателит без озбиљних последица пасти у воду.

У саопштењу издатом у среду увече, НАСА је навела да се не очекује да ће сателит проћи изнад Северне Америке. Његов улазак у атмосферу Земље очекује се у петак, а због сагоревања услед брзине распашће се на делове на више од 100 делова од којих ће већина сагорети.

Процењује се да ће преживети око 26 делова, тежине од 90 килограма, али да ће на Земљу пасти само они састављени од најтежих метала.

Стручњаци НАСА раније су проценили да је вероватноћа да било ко буде повређен један према 3.200. Сателит нема никакво преостало гориво и не носи никакве опасне супстанце.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg