Попушта ледени талас у САД и Канади

Извор: Викиновости
Ниске температуре
Слика: Laslovarga.

8. јануар 2014.
Канада/ САД (Beta-AP/Agencije) - Неуобичајено простран и јак ледени талас са Северног пола који је захватио САД, ослабио је у среду, те је у читавој земљи време топлије, а ветар слабији.

Власти наводе да је од недеље најмање 21 особа умрла од рекордне хладноће: петоро уклањајући снег, а већина осталих су били бескућници који су одбили смештај у склоништима.

У уторак су у свим америчких држава 50 забележене рекордно ниске температуре, укључујући Хаваје где је било -8 степени.

Метеоролози за Атланту, где је у уторак забележен рекорд од -14 степени, за среду су предвидели сунчано време и температуру изнад нуле: чак пет степени.

Ледени талас захватио је делове САД прошлог викенда. Четири ледена дана пореметила су сав живот и зауставила саобраћај, а отказивање више од 11.000 летова је направило велике гужве на већини аеродрома.

У Чикагу је било толико хладно да је поларни медвед из зоолошког врта Линколн пребачен у затворени простор да се угреје. Због леденог ветра субјективни осећај температуре, такозвани виндчил (Windchill) у Монтани износио је чак минус 52 степена Целзијуса, а у деловима Илиноиса, Индијане, Ајове, Мериленда, Мичигена, Минесоте, Небраске, Северне Дакоте, Охаја, Пенсилваније, Јужне Дакоте, Вирџиније, Западне Вирџиније и Висконсина између минус 40 и минус 50 степени.

Аеродром Пирсон у Торонту јутрос је обуставио све операције привременом на земљи због тога што се заледила и опрема и због безбедности запослених.

Извор[уреди]