Полиција растерала хулигане у Братислави

Извор: Викиновости


10. фебруар 2012.
Братислава-  (Beta) - Специјалци словачке полиције пендрецима су морали да растерају неколико десетина екстремиста и хулигана који су након мирних демонстрација хиљада Словака у центру Братиславе кренули у ненајављени марш ка председничкој палати.

Уз узвике „Полицијска држава“ и „Издаја домовине“, хулигани су у петак увече почели да бацају петарде на председничку палату и кордон специјалаца, а најагресивнији су покушали да провале капију седишта шефа државе. Полиција их је пендрецима изгурала даље од капије.

Претходно се око 3.000 Словака, према проценама организатора, окупило поподне у центру Братиславе у већ трећем протесту против корупцијске спреге тајкуна и политичара.

Словаци су почели да излазе на улице и траже оставке политичара на које је пала сенка подозрења пре три недеље, зато што се на интернету пред Божић појавио анонимно досије словачке тајне службе СИС назван Горила о везама политичара до 2006. године са моћном финансијском групацијом Пента.

Словачка премијерка Ивета Радичова примила је у четвртак организаторе протеста како би саслушала њихове захтеве, пре свега то да се истраже све оптужбе из досијеа, политичари који се помињу да се повуку са функција, донесу нови закони о финансирању политичких странака и ојача директно демократија преко референдума.

Извор[уреди]