Sever Kosova - ničija zemlja koju treba urediti

Извор: Викиновости

4. april 2013.
Bratislava/ Slovačka (Beta) Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je da poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine koja je okončana bez dogovora, ne znači definitivan krah pregovora i upozorio da se Evropska unija nije distancirala od dijaloga.

"Čekaju nas još veoma intenzivne aktivnosti, ne tako vidljive, već više iza scene", kazao je Lajčak, javljaju u četvrtak slovački mediji.

Lajčak je, pre dolaska na mesto ministra spoljnih poslova Slovačke, bio bliski saradnik visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

"Ostaje još nekoliko dana do termina kada će Ketrin Ešton obznaniti svoje preporuke. Za Srbiju je velika motivacija to da dobije datum pocetka pregovora o pristupanju EU", ukazao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije veruje da će se naći rešenje, pošto, kako je kazao ne ne postoji takav problem za koji nema rešenja.

"Danas je sever Kosova ničija zemlja, bez vladavine zakona što ne može da odgovara nijednom pristojnom čoveku. Normalno je da je neophodno da se tamo poštuju zakoni i da važe 'pravila igre'. Na to niko ne može da ima zamerke", rekao je Lajčak.

"Kosovska strana se plaši da se ne stvori mehanizam koji bi blokirao funkcionisanje Kosova. Srpska strana se plaši da srpska zajednica ne bude lišena svojih prava. Nije pošlo za rukom da se premoste ti stavovi", rekao je Lajčak.


Izvor[уреди]