Slovačka se izborila za hrišćanske simbole na evru

Извор: Викиновости


14. decembar 2012.
Bratislava/ Slovačka (Beta) Slovačka je u Briselu uspela da se izbori da na novčićima od dva evra koje Slovačka narodna banka naredne godine pušta u promet ipak budu verski, hrišćanski simboli - na glavama svetih Ćirila i Metodija oreoli, a u ruci krst.

„Novčić sa svetim Ćirilom i Metodijem biće u obliku kako je prvobitno predložen. To je definitivno odobrila Evropska komisija“, kazao je u petak u Briselu slovački ministar finansija Peter Kažimir.

Simboli hrišćanstva, krst i oreol zasmetali su nekim članicama Evropske unije koje su zatražile da novčić povodom 1150. godišnjice dolaska iz Soluna braće Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku, kojoj su doneli pismenost i hrišćanstvo, bude verski neutralan.

Slovačka je najpre pristala da ukloni atribute svetih i krst, ali to je u zemlji izazvalo toliko oštre reakcije da su SNB i vlada odlučili da insistiraju na prvobitnom grafičkom predlogu.

„To je nepoštovanje vlastite istorije. Ljudi su u vreme totalitarnog režima rizikovali hapšenje jer su želeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima. Da li živimo u slobodnom društvu ili totalitarnom režimu kada neko može da nam diktira da li možemo da koristimo državne simbole“, protestovala je Slovačka katolička crkva zbog zahteva EU.

Izvor[уреди]