Пола века од првог лета човека у свемир

Извор: Викиновости


Јуриј Гагарин

12. април 2011.
Москва/ Русија (Beta) - Јубиларна 50. годишњица првог лета човека у свемир, који је извео Јуриј Гагарин, у Русији ће бити обележена с великом помпом уз велики број манифестација.

„Тај догађај је изменио свет“, рекао је руски премијер Владимир Путин поводом Гагариновог лета 1961. године.

Председник Русије Дмитриј Медведев посетиће Центар за управљање космичким летовима у околини Москве како би директном линијом разговарао с космонаутима на Међународној космичкој станици. Он ће касније у Кремљу, поводом Дана космонаутике, доделити награде активним космонаутима и ветеранима. Медведев је пре неколико дана потписао указ којим ће у част Гагариновог лета у свемир увече 12. априла над Московом бити испаљено 50 плотуна.

Руска агенција за космичка истраживања Роскосмос позвала је око 40 представника страних космичких агенција како би заједно обележили тај датум од изузетног значаја за Русију. У свим већим градовима Русије се тим поводом одржавају различите манифестације, округли столови, трке, изложбе, концерти, а у свим руским школама биће одржан час космонаутике. Дан космонаутике, 12. април, до сада се обележавао само у Русији, а недавном одлуком УН, то је постао међународни дан.

Представник Русије у УН Виталиј Чуркин је тим поводом Гласу Русије казао да је је после Дана победе над фашизмом, 12. април 1961. године био „најсрећнији дан за државу“.

Извор[уреди]