Пређи на садржај

Откривен нови Плутонов сателит

Извор: Викиновости


Плутон са своја 3 до данас позната сателита.

Кембриџ / САД (NASA) - Међународна астрономска унија и NASA су данас саопштиле да је тим СЕТИ института и Универзитета у Мериленду открио четврти сателит планете Плутон. Сателит носи привремену ознаку S/2011 (134340) 1

Према саопштењу Међународне астрономске уније, сателит је прво открио тим СЕТИ института предвођен Марком Шоуалтером, на 5 снимака Хабл свемирског телескопа: два су снимљена 28,6. јуна 2011, два 3,4. јуна 2011, а пети 18,92. јуна (сва времена су по Гриничу). Након објављивања ове информације, потврђено је да се исто тело налази и на старијим снимцима из архиве Хабла.

Након открића, Марк Шоуалтер је прокоментарисао да је запањујуће да нам Хабл омогућава да уочимо тако мали објекат са тако велике удаљености (5 милијарди километара). Откриће је део Насиног програма подршке мисији Нови Хоризонти, свемирској сонди која треба да стигне до Плутоновог система током 2015. године.

Сателит је пречника 13 — 34 километра што га чини најмањим Плутоновим сателитом (Харон — 1043 км, Никс и Хидра су процењени на 32 до 113 км). Налази се на 59000 ± 2000 километара од Плутона, између Никса и Хидре. Данас се верује да су сателити који круже око Плутона настали као последица судара Плутона и још једног тела планетарне величине, у раном стадијуму Сунчевог система. Верује се и да судари микрометеороида са Плутоном избацују материјал који кружи око планете формирајући прстен, али за то још увек нема потврде.

Извор

[уреди]