Обележен Дан сећања у Аушвицу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Аушвиц

29. јануар 2012.
Варшава-  (Бета) - Јеврејским и хришћанским молитвама испред руина две највеће гасне коморе у бившем нацистичком концентрационом логору Аушвиц на југу Пољске у петак је обележен Међународни дан сећања на жртве холокауста.

Пошту жртвама монструозног Хитлеровог плана да збрише са лица земље цео један народ - Јевреје, одали су бивши логораши, међународне делегације и Пољаци.

"Пољска никада неће заборавити жртве Аушвица. Велики њихов део била су њена деца: пољски Јевреји, Пољаци и пољски Роми. Аушвиц ће увек покренути савест сваке мислеће и осећајне особе. Остаје рана на души Европе и света", поручио је учесницима централне комеморативне церемоније у Аушвицу председник Пољске Броњислав Коморовски.

Пољски председник истакао је да је та рана на души Европе и данас упозорење, најпотресније од свих које нам је дала историја, на опасност коју носе мржња, антисемитизам и ксенофобија.

И на ову, 67. годишњицу ослобођења комплекса логора Аушвиц- Биркенау, церемонија је почела мисом у црвки светог Максимилијана Колбеа за жртве и преживеле логораше.

Предвођени са 30 преживелих логораша учесници су затим положили цвеће и венце крај Зида смрти у најстаријем делу логора а затим прешли Пут смрти до споменика жртвама крај гасних комора и положили и ту цвеће и запалили свеће.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg