Нуклеарна криза преполовила град код Фукушиме

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. август 2011.
Минамисома-  (Beta-AP) - Земљотрес у марту је тешко погодио јапански град Минамисома. У цунамију је погинуло неколико стотина становника. Десетине хиљада су потом биле присиљене на евакуацију, јер је реактор у нуклеарној електрани Фукушима-Даичи – свега тридесетак километара далеко, почео да се топи. Многи од оних који су преостали у Минамисоми, сматрају да их је јапанска влада напустила.

Људима је дозвољено да се на неколико сати врате у куће које су морали да напусте. Пошто су прикупили драгоцености, документа, чак и остављене кућне љубимце, поново су одведени. Полицијска линија означава ограђену зону од 20 километара. То је граница до које може да се приђе нуклеарном реактору Фукушима. Сви који су живели у тој зони, морали су да се иселе. У зони удаљеној наредних десет километара, влада је саопштила да би опасност могла да буде повећана и препоручила људима да се одселе даље. Али свима који ту живе, то је невероватно тешко.

Пречник круга од 30 километара пролази тачно кроз средиште Минамисоме. Дворишта обрасла растињем и напуштене куће су сведочанство егзодуса до којег је дошло после прве експлозије у реактору Фукушима. Готово преко ноћи, број становника се смањио са 71 хиљаде, на свега десетак хиљада.

Нунокава Јошиуки је један од оних који су одлучили да остану. Он и даље води породичну продавницу воћа, удаљену свега 25 километара од електране Фукушима-Даичи.

„Моја породица има шест чланова и ако побегнем нећу имати посао. Овде сам се родио, одрастао; трудим се да добро услужим муштерије. Моји корени су овде и то је повезано са свим мојим муштеријама. Нећу да дозволим да нас нуклеарни проблем са Фукушимом победи, хоћу све то да превазиђем, разговарао сам са породицом и одлучио да останем овде.“

Иако је одлучио да остане, Нунокава страхује за свој посао.

„Број муштерија се стварно смањио. Испоручивао сам муштеријама које су куповале на велико, али оне су биле у евакуисаној зони од 20 километара и све је затворено. Изгубио сам велику зараду.“

Километар низ пут је напуштена фарма. Иза капије са катанцем, редови стакленика пуни осушених биљака. Стаје зарасле у коров и празне. Последњи запис у књизи испорука на фарми има датум 13. март – два дана после налета цунамија.

У згради градске општине, званичници помажу реци људи који траже помоћ и савет.

Градоначелник Минамисоте, Сакурај Кацунобу, стекао је светску славу у марту, када је на веб сајт ЈуТјуб поставио видео снимак на којем апелује за помоћ. Он веома оштро критикује реаговање Јапанске владе и тврди да је град остављен у изолацији. Пет месеци касније, власти се и даље боре да ставе нуклерану електрану Фукушима под контролу. Међу људима у Минамисоми, и даље је присутан велики страх.

Такано Шинђи је члан особља Центра за одбрану од цунамија.

„Много грађана нам се јавља телефоном и тражи обавештења. Ја не могу ништа да им одговорим, морам да питам владу, али она увек одговара да још није донела одлуку. Сваки пут, одговор Јапанске владе је да нешто не може.“

Из сата у сат, општински службеници проверавају на мапама најновије податке о зрачењу и обележавају напредак који је постигнут у операцији чишћења.

„Никада раније нисмо помишљали на оближњу нуклеарну електрану. Јапанска влада је увек тврдила да су електране безбедне. Али сада, у овој ситуацији која нам је задесила град, схватамо колико су нуклеарне електране стварно опасне“, каже Шиндји.

Најновији подаци указују да садашњи ниво озрачења у Минамисоми не представља дугорочну здравствену опасност. Али десетине хиљада становника су већ напустиле град. Многи се вероватно неће вратити. Минамисома се заувек променила, захваљујући свом нуклеарном комшиј

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg