Нови талас рекордне хладноће у Северној Америци

Извор: Викиновости
Залеђено језеро, Крафорд, у Канади
Слика: Laslovarga.

5. јануар 2014.
Канада/ САД (Beta) - Амерички средњи запад, државе североисточне Нове Енглеске, али и делове југа САД, очекује у наредним данима нови талас изузетне хладноће са рекордно ниским температурама, упозорили су амерички метеоролози.

Овако ниске темературе нису забележене у последњих 20 година у Вашингтону, 18 година у Милвокију и 15 у Мисурију. Метеоролози су најавили обилне снежне падавине, а ледени талас захватиће те области и у недељу и задржати се почетком следеће недеље.

Овај хладан талас ваздуха долази са Северног пола или из поларних области и обично се задржава у Канади, али овога пута, објашњавају метеоролози, он ће се проширити све до источних делова САД.

У Северној Дакоти забележена је температура од минус 31 степена, минус 35 у Минесоти и минус 26 у Чикагу и Индијанаполису. Делови североисточне Нове Енглеске бележе температуре од више од минус 34 до минус 36 степени.

Додатне снежне падавине очекују се у Мисурију, Мичигену, централним деловима Илиноиса, у западном Кентакију и деловима Тенесија.

Југ САД ће такође захватити до сада незапамћено ниске температуре, до минус 18 степени у централном Кентакију.

Арктички хладни талас, како се очекује, изазваће отказивања летова због ниских температура и пометњу у саобраћају. У Минесоти су због хладног времена, први пут после 17 година, затворене школе. До сада је у снежној олуји која је захватила читаву источну половину САД погинуло 16 људи, наводе званичници.

Извор[уреди]