Нова инвестиција у Петрохемију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. децембар 2012.
Војводина/ Србија (Beta) - Влада Србије ће од јануара 2013. са Нафтном индустријом Србије (НИС) покренути заједничку инвестицију у Петрохемију вредну 60 милиона евра, најавио је у уторак српски министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је у Панчеву рекао ће Влада Србије инвестирати 40 милиона евра, а НИС 20 милиона евра и додао да ће тај инвестициони циклус бити завршен у року од две године.

„Завршетак нове инвестиције очекујемо средином 2014. године када ће Петрохемија изаћи из процеса реструктуирања и бити профитабилна компанија“, рекао је Динкић, који је са генералним директором НИС-а Кирилом Кравченком присуствовао пуштању у rad модернизованог погона за производњу полиетилена високе густине (ПЕВГ) у Петрохемији.

Већински власник НИС-а је руска компанија Гаспромњефт, док је Влада Србије мањински партнер, са око 30 одсто акција.

Према речима Динкића, модернизацијом ПЕВГ завршена је прва фаза инвестиција у хемијској индистрији Петрохемија у Панчеву, вредна 6,1 милиона евра, која ће повећати капацитет и енергетску ефикасност, а смањити губитке које је компанија имала.

Укупна сума инвестиција за модернизацију погона ПЕВГ износила је 6,1 милион евра, од чега је 2,5 милиона евра утрошено за изводјење радова, а 3,6 милиона је инвестирано у куповину модерне технолошке опреме. Производни капацитет погона након те инвестиције, како је истакнуто, повећан је са 70 на 90 хиљада тона ПЕВГ-а годишње.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg