Нестајући лед Арктика

Извор: Викиновости14. септембар 2006.

Арктички лед

Гринбелт/ САД Резултати новог истраживања које је спровела НАСА говоре да је на Арктику све мање леда не само у летњим већ и у зимским месецима.

На конференцији за штампу одржаној у Гринбелту, Мериленд, истраживаче НАСА-е су презентовали резултате осматрање леденог покривача Арктика у периоду између 2005. и 2006. По овим снимцима, површина леденог покривача је за 6% мања од просека у протеклих 26 година. Такође, приметан је и знатан степен убрзања нестајања артичког леда у односу на просечних 1,5%-2% губитака, који претстављају просек неколико протеклих деценија. Поменути стручњаци не сумњају да је ово директна последица глобалног загревања. Џозефино Комисо, један од научника, указује да је проблем и у томе што рекордне температуре забележена за време неколико претходних лета, отопљавају надпросечно велике количине леда, које се зими поновно не залеђују, опет услед високих температура. Ово истраживање је по њему „најјачи доказ глобалног загревања на Артику до сада“.

Закључци студије добили су потврде и са других страна. Марк Серези, старији сарадник Националног центра за податке о снегу и леду САД, указао је да нема оправдане сумње да је овакав развој догађаја последица ефекта стаклене баште. „Ово што видимо на Арктику је мртав канаринац у руднику угља“, закључио је он.

Комисо је додао да је квалитативно нов развој догађаја на Арктику понашање леда у зимским месецима. „Уколико зимски лед настави да се повлачи, до би могло да има далекосежне ефекте, поготову на морске сисаре“, додао је он. Верује се да ове промене посебно лоше утичу на поларне медведе који зависе од плутајућих комада леда приликом лова на фоке. Канадска популација поларног медведа опала је за 21% за протеклих 15 година. На глобалном плану, повећање нивоа светских мора остаје окосница забринутости.

Извор[уреди]