Лед на Арктичком мору досегао минимум за 2008. годину

Извор: ВикиновостиВашингтон - (Наса). Покривеност Арктичког мора ледом досегао је минимум за 2008. годину и другу најмању површину од када се снима сателитом, изјавили су у Националном центру за податке о снегу и леду САД на Универзитету Колорада у Булдеру, а који подржава Наса.

Док је нешто изнад рекордног минимума забележеног 16. септембра 2007. године, ове сезоне је настављено са трендом смањења леденог покривача, који се мери у последњих 30 година. Пре прошле године, претходни рекорд је био у септембру 2005. године.

У марту, кад је Арктик досегао свој годишњи максимум ледене покривености, научници из Насе и центар за податке известили су да је дебљина старијег леда наставила да опада. Према краткоталасним подацима које је обрадила Наса, лед покрива Арктичко море је 50-60 процената, али прошле зиме је покрио мање од 30 процената. Перенијалски морски лед је дуготрајни слој леда који остаје окружен сезонским ледом који се топи током лета.

Научници из насе посматрају ледени покривач Арктичког мора од 1979. године. Наса је развила способност да посматра концентрацију морског леда из свемира коришћењем пасивних микроталасних сензора.

Национални центар за податке о снегу и леду САД ће објавити анализу могућих разлога који стоје иза овогодишњег стања леда током прве недеље октобра.

Извор[уреди]