Независност Шкотске и чланство у ЕУ

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Шкотске
Позииција Шкотске

Мапа показује позицију Шкотске на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Шкотске посетите простор намењен овим вестима
Викивести:Шкотска

12. март 2012.
Шкотска -  (Бета) - Место Шкотске у ЕУ неће бити загарантовано ако грађани на референдуму 2014. године изгласају независност, а страх других чланица од сецесионистичких покрета могао би да успори поновно придруживање Шкотске, показао је извештај британске проевропске организације.

На процедуру би утицали и захтеви Шкотске, која у оквиру Велике Британије има многе повластице, укључујући изузеће од обавезе да усвоји евро и смањени допринос буџету ЕУ, за који се изборила још британска премијерка Маргарет Тачер, пренео је портал ЕурАктив Србија (www.euractiv.rs).

Шкотска би, како се наводи у извештају британске коалиције пословних лидера „Busines for New Europe“, могла да одлучи и да не остане у ЕУ већ да буде у Европској зони слободне трговине (ЕФТА), као Норвешка, али то само на први поглед може звучати привлачно.

Уколико би се одлучила за чланство у ЕФТА Шкотска би морала да плаћа за приступ унутрашњем тржишту ЕУ и да примењује све прописе ЕУ везане за то тржиште, али не би имала представнике у институцијама ЕУ које доносе одлуке - Савету ЕУ и Европском парламенту.

Шкотска национална партија (СНП), чији је лидер садашњи први министар Шкотске Алекс Самонд велики поборник референдума, најавила је да ће Шкотска остати у ЕУ у случају проглашења независности. Према наводима медија, независност подржава између 30 и 40 одсто Шкотлан]ана.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики