Независност Шкотске и чланство у ЕУ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. март 2012.
Шкотска -  (Бета) - Место Шкотске у ЕУ неће бити загарантовано ако грађани на референдуму 2014. године изгласају независност, а страх других чланица од сецесионистичких покрета могао би да успори поновно придруживање Шкотске, показао је извештај британске проевропске организације.

На процедуру би утицали и захтеви Шкотске, која у оквиру Велике Британије има многе повластице, укључујући изузеће од обавезе да усвоји евро и смањени допринос буџету ЕУ, за који се изборила још британска премијерка Маргарет Тачер, пренео је портал ЕурАктив Србија (www.euractiv.rs).

Шкотска би, како се наводи у извештају британске коалиције пословних лидера „Busines for New Europe“, могла да одлучи и да не остане у ЕУ већ да буде у Европској зони слободне трговине (ЕФТА), као Норвешка, али то само на први поглед може звучати привлачно.

Уколико би се одлучила за чланство у ЕФТА Шкотска би морала да плаћа за приступ унутрашњем тржишту ЕУ и да примењује све прописе ЕУ везане за то тржиште, али не би имала представнике у институцијама ЕУ које доносе одлуке - Савету ЕУ и Европском парламенту.

Шкотска национална партија (СНП), чији је лидер садашњи први министар Шкотске Алекс Самонд велики поборник референдума, најавила је да ће Шкотска остати у ЕУ у случају проглашења независности. Према наводима медија, независност подржава између 30 и 40 одсто Шкотлан]ана.

Извор[уреди]