Представљена Бела књига о независности Шкотске

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Шкотска влада
Слика: The Scottish Government.

26. новембар 2013.
Глазгов/ Шкотска (Beta-AFP) - Шкотска влада представила је у уторак „Белу књигу“ о независности Шкотске коју ће прогласити ако на референдуму за десет месеци за то добије подршку грађана.

„Будућност Шкотске сада је у рукама Шкотланђана“, рекао је премијер Шкотске Алекс Салмонд на представљању документа од 670 страна којим се нада да ће убедити грађане да подрже идеју о независности.

Салмонд, активан борац за независност, изјавио је 18. септембра да Шкотска као држава „има велики потенцијал“, сјајно културно наследство и огромне природне ресурсе и да жели да изгради земљу која ће бити још напреднија него данас.

У „Белој књизи“ наводе се најважнији аспекти пројекта независне Шкотске, између осталог, питање будућности војних база на њеној територији, поделе нафтних резерви у Северном мору и чланства Шкотске у међународним организацијама, као што су УН и ЕУ.

Мада актуелна влада ужива велику популарност, за сада су мале шансе да ће већина грађана на референдуму 18. септембра 2014. године подржати идеју о независности Шкотске.

Аналитичари такве прогнозе дају на основу резултата последњих истраживања, према којима 39 одсто грађана Шкотске подржава идеју о независности, 31 проценат је против, али је чак 15 одсто неодлучно, што у великој мери доводи у питање успех владиног пројекта.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg