Највећи зајам Светске банке Србији до сада

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу10. јул 2009.

Вашингтон / САД / Београд / Србија (Б92) Светска банка одобрила је Србији највећи кредитни зајам који је до сада дала Београду. Реч је о 388 милиона долара намењених ауто-путу Коридора 10. Наставак радова на паневропској саобраћајници донеће нова радна места и смањити незапосленост у Србији, али ће и повећати укупну задуженост земље.

Управни одбор Светске банке одобрио је до сада највећи кредитни зајам Србији. Како Б92 сазнаје већ у понедељак састаће се представници Светске банке и Владе Србије када би требало да се и потпише уговор о кредиту.

Светска банка је нагласила да ће увести двоструке техничке провере како би се обезбеђени новац трошио на „прави“ начин. Са 388 милион долара планирана је изградња три деонице коридора.

Према наводиме Светске банке пројекат има 4 компоненте: изградњу две секције ауто пута М1 према Македонији у дужини од 31,6 километара, и то између Грабовнице и Грделице и између Владичиног Хана и Доњих Нередоваца, затим деоницу ауто-пута М1 ка Бугарској од Ниша до Димитровграда, као и изградњу близу девет километара ауто-пута око Димитровграда.

Иако ће радови на паневропском ауто-путу запослити многе раднике и унајмити неколико предузећа, нови кредитни зајам повећа ће кредитну задуженост Србије у будућем периоду.

Осим кредита Светске банке, који је први страни кредит за Коридор 10, очекује се и позајмица од 600 милиона евра од стране Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

Тих 600 милиона евра требало би да се уложе за радове на два крака Коридора 10 - од Ниша ка Пироту и од Ниша ка Врању.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg