Нађена планета - сироче

Извор: Викиновости


16. новембар 2012.
Лондон-  (Beta) - Астрономи су уочили „одметнуту“ планету или „планету - сироче“, како лута сама свемиром, изван орбита било које звезде, јавља британски Би-би-си (BBC) и додаје да је та планета удаљена 100 светлосних година од Земље.

Планета CFBDSIR J214947.2-040308.9
Слика: ESO/P. Delorme.

Теорија је недавно досла до тога да су такве, усамљене планете. могуће, али до сада није уочена ни једна. Релативна близина новооткривене „одметнуте планете“ је омогућила астрономима да израчунају да је она млада - тек 50 до 120 милиона година.

Чланак о планети, названој CFBDSIR2149-0403, биће објављен у часопису „Астрономија и астрофизика“ (Astronomy and Astrophysics).

Сматра се да планета постаје „сироче“ тако што испадне из орбите звезде-домаћина, или је та планета заправо усамљена звезда која није успела да прикупи материјал и достигне довољну величину да би зрачила.

Међународни тим је после великог „лова“ на такве планете, користећи канадско-француски телескоп на Хавајима „Мауна Кеа“ и телескоп ВЛТ у Чилеу, нашао само једног кандидата.

Научници сматрају да је температура на новонађеној усамљеној планети око 400 степени Целзијуса, а њена маса је четири до седам пута већа од Јупитера.

Извор[уреди]