Пређи на садржај

Напад у Копенхагену, једна особа убијена, троје рањено

Извор: Викиновости
Копенхаген
Слика: Kim Bach.

15. фебруар 2015.
Копенхаген/ Европска унија (Beta-AFP) - Данска полиција саопштила је у суботу увече да верује да је у нападу на културни центар у Копенхагену, у којем је убијен један цивил а три полицајца су рањена, заправо учествовао само један нападач, а не двојица како је у првом моменту саопштено.

После разговора са очевицима, полиција је утврдила да је био само један нападач, наводи се у саопштењу. Полиција је, такође, објавила нејасну фотографију осумњиченог у тамној одећи и марами која прекрива део његовог лица. Безбедносна служба Данске навела је раније истог дана да се вероватно ради о терористичком нападу, за који још нико није преузео одговорност.

Неутврђен број хитаца из аутоматског оружја испаљен је на један културни центар у Копенхагену, у којем се одржавао скуп о слободи говора, на којем су учествовали и шведски карикатуриста Ларс Вилкс и амбасадор Француске у Данској, Франсоа Зимре, који нису повређени у нападу, пренели су дански медији.

Зимре је изјавио је да је неко пуцао споља и оценио да је намера нападача била иста као намера терориста који су 7. јануара у париском сатиричном листу Шарли ебдо убили 12 људи.

„Пуцали су на нас споља. Имали су исту намеру као са Шарли ебдоом, али нису успели да уђу (у кафе)“, рекао је Зимре.

„Мислим да је било 50 хитаца, али полицајци наводе број од 200. Неки меци су прошли кроз врата и сви смо легли на под“, додао је француски амбасадор.

У тренутку пуцњаве, у кафеу „Крутенден“ је био у току скуп под називом „Уметност, богохуљење и слобода изражавања“.

Тај скуп је организовао шведски уметник Ларс Вилкс који је добио низ претњи због карикатуре из 2007. на којој је пророка Мухамеда приказао као пса.

Вилкс је био на скупу у кафеу, али није рањен. Када борави у Данској, он има полицијску пратњу.

Извор[уреди]