Данска: Нападач вероватно инспирисан џихадистичким групама

Извор: Викиновости
Мапа догађаја
Слика: BillyDK.

15. фебруар 2015.
Копенхаген/ Европска унија (Beta-AP) - Осумњичени за два напада у Копенхагену, који је у недељу убијен у размени ватре са полицијом, највероватније је био инспирисан идеологијом џихадистичких група, као што је Исламска држава, саопштено је у недељу у главном граду Данске.

Полиција није открила идентитет осумњиченог, али је навела да први резултати истраге показују да је он био инспирисан идеологијом џихадистичких група, и да се верује да је желео да имитира јануарске терористичке нападе у Паризу.

Ипак, за сада нема доказа да је осумњичени путовао у Ирак или Сирију, навео је припадник обавештајне служби Јенс Мадсен.

Мета првог напада у суботу у Копенхагену био је кафе Културног центра „Крудтонден“, где је у току била трибина о религији и слободи говора. Тада је убијена једна особа, а три полицајца су рањена.

Скуп је организовао шведски уметник Ларс Вилкс, коме су у више наврата упућене претње, пошто је 2007. године нацртао карикатуре пророка Мухамеда. Он је јуче био на скупу у кафеу, али није рањен. Када борави у Данској, Вилкс има полицијску пратњу.

У другом нападу, испред синагоге у центру Копенхагена, ватреним оружјем је убијен један Јеврејин, који је обезбеђивао прославу у синагоги, а два полицајца лакше су рањена.

Извор[уреди]