НИС у Панчеву гради термоелектрану-топлану на гас

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

21. мај 2013.
Војводина/ Србија (Beta) - Нафтна индустрија Србије (НИС) ће у Панчеву градити термоелектрану-топлану на гас за потребе снабдевања рафинерије и ХИП Петрохемије електричном и топлотном енергијом, саопштили су у уторак у Панчеву званичници те компаније.

Снага постројења биће 200 мегавата, вредност инвестиције 182 милиона евра, а градња би требало да буде завршена до средине 2016. године, изјавио је након састанка с представницима локалне самоуправе директор за инвестиције Блока прераде НИС-а Ненад Павловић. Додао је да ће тај когенератор правити пару за потребе рада рафинерије нафте и Петрохемије, електрична енергија ће бити пласирана у јавну електро мрежу, а пара у постројење тих фабрика.

„Загађење животне средине биће смањено јер ће се као гориво користити природни гас уместо мазута који сада користе енергане у рафинерији и Петрохемији. Да ли ће гасна електрана производити топлотну енергију и за грејање станова у Панчеву показаће анализе које ћемо направити заједно с локалном самоуправом“, најавио је Павловић.

Према оцени заменика градоначелника Панчева Саше Павлова, „ово је битан пројекат за Панчево због вредности инвестиције, могућности да се запосли 40 до 60 нових радника, стабилног снабдевања електричном енергијом и смањења загађења“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg