НАСА трага за црним рупама

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


20. јун 2012.
(VOA) - Америчка свемирска агенција НАСА лансирала је нови свемирски телескоп за проучавање црних рупа – мистериозних небеских тела за које се верује да се налазе у средишту сваке галаксије, укључујући нашу галаксију Млечни пут.

Симулација црне рупе Млечног пута
Слика: Ute Kraus.

Гравитација црних рупа је толико снажна да чак ни светлост не може да јој побегне. Док у себе усисавају гас, прашину, звезде и планете црне рупе снажно зраче икс зраке. Нови телескоп НуСТАР биће ловац на црне рупе.

Пол Херц је директор Насиног одељења за астрофизику.

„Звезде, небуле и црне рупе емитују икс зраке, као оне у рендген апаратима, који не могу да се детектују на земљи. НуСТАР ће усмеравати те икс зраке ка дигиталној камери и слати слике на земљу ради анализе“, каже Херц.

Научници очекују прве снимке већ око месец дана по лансирању. Подаци ће бити доступни научницима широм света. Фајона Харисон предводи тим истраживача у овом пројекту.

„НуСТАР ће отворити потпуно нови прозор ка свемиру као први телескоп за икс зраке високе енергије. Његови снимци биће десет пута оштрији и сто пута осетљивији од било ког другог телескопа у том региону спектра“, каже Фајона Харисон.

Ова слика показује икс зраке које емитују стотине црних рупа, што је за сада најбоље што може да се сними постојећим телескопима. Ова симулација показује шта НАСА очекује да ће телескоп НуСТАР моћи да сними.

Недељу дана по лансирању НуСТАР ће расклопити 10 метара дуг носач који ће обезбедити раздаљину за правилно фокусирање икс зрака на осетљиви елемент у камери.

Телескоп ће моћи да проналази црне рупе скривене иза облака прашине и гаса. Такође ће моћи да измери колико брзо се оне окрећу што ће помоћи научницима да сазнају како се формирају.

„Као и у другим нашим мисијама пронаћи ћемо неочекиване ствари које ће нас водити ка питањима и одговорима које нисмо антиципирали“, каже Пол Херц.

Научници НАСЕ кажу да је један од задатака НуСТАРа да помогне у изради мапе угашених звезда и црних рупа широм свемира.

НАСА је потврдила да је телескоп НуСТАР стигао до орбите где ће, како се очекује, најмање две године трагати за црним рупама.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg