НАСА се враћа на Месец

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

8. септембар 2013.
Вирџинија/ САД (VOA) - Начници желе да сазнају више о разређеној Месечевој атмосфери, јер сматрају да је то нешто што је распрострањено у целом Сунчевом систему.

Месец
Слика: Luc Viatour.

Америчка агенција за свемирска истраживања и аеронаутику (НАСА) враћа се на Месец. Ракета без људске посаде узлетела је касно синоћ из базе у савезној држави Вирџинија, носећи са собом роботског истраживача, који ће проучавати Месечеву атмосферу и узорке прашине.

Возило величине мањег путничког аутомобила, познато по скрећеници LADEE, односно „лејди“, прикупљаће податке укупно 100 дана колико ће кружити око Месеца.

Начници желе да сазнају више о разређеној Месечевој атмосфери, јер сматрају да је то нешто што би могло да буде распрострањено у целом Сунчевом систему. То знање би могло да им помогне да боље разумеју велике астероиде и друге планете, укључујући Меркур.

Већина ранијих НАСА-иних мисија на Месец лансирано је са Флориде. Овај, први одлазак на Месец из Вирџиније, могао је да се види у великом делу источних САД, у којима живи знатно више од 50 милиона људи.

С обзиром да не постоји начин да се капсула „Лејди“ врати на Земљу из орбите Месечеве, НАСА намерава да изазове њен контролисани пад на површину Месеца.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg