НАСА експриментише са Робонаутом

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. април 2012.
САД -  (VOA) - Већ неколико месеци астронаути на Међународној свемирској станици експериментишу са роботом у људском облику. НАСА каже да би такви роботи једнога дана могли да уместо људи раде на рутинским и опасним пословима.

Робонаут
Слика: NASA.

Анимација показује могућу будућност свемирских истраживања – хуманоидног робота који ради заједно са људима. Робонаут два, скраћено Р2, први је хуманоидни робот који је још 2011. године стигао на свемирску станицу. Од тада, астронаути и инжењери на земљи детаљно проверавају све његове сензоре и системе, у оквиру постепеног увођења у практичну примену.

Постоје четири оваква робота, али је само један послат у свемир. Други је прошле године приказан у Музеју аеронаутике и свемирских истраживања, у Вашингтону. Пројект менаџер у НАСА, Рон Дифтлер, каже да је Р2 конструисан за блиску интеракцију са људима.

„О, извини. Важно је осигурати да интеракција са њима буде мека, као када се људи случајно сударе“, каже Дифтлер.

Робонаут је саграђен у сарадњи са Џенерал моторсом, а задатке може да обавља самостално или путем телеуправљања, каже инжењер Мајк Гоза.

„За то је потребна кацига са два мала екрана, тако да ја видим исто оно што види робот“, каже Гоза.

Робонаут опонаша покрете свог управљача на основу сигнала из сензора уграђених у кациги и рукавицама.

„Он тако постаје огромна марионета“, каже Гоза.

Робонаут је конструисан са рукама налик на људске јер су све алатке у станици прилагођене људским прстима. Гоза каже да би робонаути могли да скрате време које људи проводе ван станице.

„Желели бисмо да, док астронаути спавају, робонаути излазе напоље и врше све припреме како би астронаути, када изађу, могли за исто време више да ураде“, каже Гоза.

Предвиђа се да робонаути обављају и рутинске послове и унутар станице. Али, ово нису први Насини роботи у свемиру. Сетимо се марсовских ровера, каже кустоскиња у Музеју аеронаутике и свемирских истраживања, Валери Нил.

„Роботи су од почетка истраживали планете, иако нису личили на људе нити су се тако понашали. Овај робот је интересантан зато што личи и понаша се као особа, и то физички снажна особа“, каже Валери Нил.

НАСА каже да њени стручњаци интензивно експериментишу са робонаутима и да ће у будућности слични роботи радити раме уз раме са астронаутима. Човеколике роботе граде и многе друге лабораторије у свету па се може очекивати да ће у догледној будућности такви роботи заиста помагати људима у свакодневним пословима.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg