Могућа евакуација свемирске станице

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Полетање Сојуза (аутор - NASA/Bill Ingalls)

1. септембар 2011.
САД -  (VOA) - Амерички функционери кажу да ће Међународна свемирска станица можда морати да буде привремено евакуисана ако Русија не буде у стању да у новембру лансира своју ракету типа Сојуз.

Менаџер програма Свемирске станице у НАСИ, Мајк Суфредини, каже да ће шесторо астронаута у станици можда морати да је напусте, осим ако руски научници открију узрок прошлонедељног пада теретне ракете лансиране ка станици. Русија је у понедељак одложила следећи лет људске посаде ка свемирској станици за најмање месец дана, пошто је 24. августа једна ракета са три тоне залиха пала у Сибиру.

Посада Међународне свемирске станице, коју тренутно сачињавају три Руса, два Американца и један Јапанац, не може да остане у орбити више од 6 месеци непрекидно због изложености космичкој радијацији. Тројица од њих требало је да се врате на земљу идућег месеца, а преостала тројица средином новембра.

Руски функционери кажу да ће, у зависности од истраге, у октобру тестирати једну или две ракете без људске посаде пре него што буду лансирали људску посаду у новембру.

Са друге стране, функционери НАСЕ кажу да свемирском станицом могу да управљају даљински неограничено дуго. Али неки од текућих научних експеримената морали би да се обуставе док расте опасност од неког квара као и могућност да станица више не може да се употребљава. Иако посада има довољно залиха за боравак на станици до идућег лета, рок употребе бродова за спасавање ускоро истиче. Две капсуле типа Сојуз, тренутно спојене са станицом, употребљиве су само 200 дана док су у орбити.

Руске ракете типа Сојуз већ две године се користе за транспорт астронаута до станице и од ње ка земљи. Пре само неколико недеља НАСА је званично повукла из употребе своје летелице типа шатл.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg