Пређи на садржај

Маркусен: Доказана Шешељева кривица за злочине

Извор: Викиновости

5. март 2012.
Хаг-  (Beta) - Тужилаштво Хашког трибунала тврдило је у понедељак у завршној речи на суђењу Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом да је ван сваке сумње доказало Шешељеву кривицу за злочине над Муслиманима и Хрватима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. за које је оптужен.

Тужилац Матијас Маркусен рекао је да су докази током суђења показали да је Шешељ одговоран за протеривање „десетина хиљада“ и убиство 905 Хрвата и Муслимана, као и за незаконито притварање, мучење, пребијање и сексуално злостављање стотина других, уништавање насеља и верских објеката и пљачку.

Ти злочини почињени су, по речима тужиоца, у општинама Вуковар, Зворник, ширем подручју Сарајева, Мостару, Невесињу и војвођанском селу Хртковци, у оквиру заједничког злочиначког подухвата чији је циљ било стварање уједињене српске државе на територијама БиХ и Хрватске.

„Оптужени је физички починио злочине у Вуковару и Хртковцима, а одговоран је и за злодела које су српске снаге, укључујући и шешељевце, починиле у другим општинама“, казао је тужилац Маркусен.

Добровољци Српске радикалне странке, које је Шешељ „регрутовао, организовао и контролисао“, починиле су, како је подвукао заступник оптужбе, неке од „најдивљачкијих“ злочина у свим наведеним општинама, где су важили за најбруталније. Шешељ је, такође, злочине „подстицао, помагао и подржавао“.

„Докази без сумње потврђују да је Шешељ био учесник у удруженом злочиначком подухвату стварања сепаратне српске државе који је трајао од августа 1991. када су српске снаге почеле масовну кампању прогона несрпског становништва у Хрватској, а затим и у БиХ“, нагласио је Маркусен.

Извор

[уреди]