Летонци одбацили руски као други језик

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Летоније
Позиција Летоније

Мапа показује позицију Летоније

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Летоније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Летонија

19. фебруар 2012.

(Рига, Летонија) - (Beta-AP) - Грађани Летоније су на референдуму великом већином гласова одбацили предлог да руски буде други званични језик у тој бившој совјетској републици, показују први подаци.

На 50 одсто пребројаних гласова, око 78 одсто бирача изашли у суботу на реферндум гласало је против промене устава која би омогућила да руски буде други званични језик.

Припадници мањина, од којих је руска највећа, и пре изјашњавања су признали да практично немају шансе за успех, али су се надали да ће великим бројем гласова „за“ приморати владу десног центра да почне дијалог с националним мањинама које 20 година од стицања независности Летоније нису успеле да имају представнике у влади.

Многи Летонци, који руски језик сматрају језиком бивших окупатора, СССР-а, референдум су сматрали покушајем задирања у независност земље. Такође постоји бојазан да Москва настоји да прошири утицај преко мањине која говори руским језиком.

Према актуелном закону, свако ко је дошао у Летонију за време Совјетског Савеза или су му родитељи тада дошли, нема држављанство и мора проћи испит из летонског језика да би добио статус грађанина.

Летонија има око два милиона становника, а око 300.000 људи нема статус грађанина.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики