Пређи на садржај

Летонци одбацили руски као други језик

Извор: Викиновости


19. фебруар 2012.
Рига/ Летонија (Beta-AP) - Грађани Летоније су на референдуму великом већином гласова одбацили предлог да руски буде други званични језик у тој бившој совјетској републици, показују први подаци.

На 50 одсто пребројаних гласова, око 78 одсто бирача изашли у суботу на реферндум гласало је против промене устава која би омогућила да руски буде други званични језик.

Припадници мањина, од којих је руска највећа, и пре изјашњавања су признали да практично немају шансе за успех, али су се надали да ће великим бројем гласова „за“ приморати владу десног центра да почне дијалог с националним мањинама које 20 година од стицања независности Летоније нису успеле да имају представнике у влади.

Многи Летонци, који руски језик сматрају језиком бивших окупатора, СССР-а, референдум су сматрали покушајем задирања у независност земље. Такође постоји бојазан да Москва настоји да прошири утицај преко мањине која говори руским језиком.

Према актуелном закону, свако ко је дошао у Летонију за време Совјетског Савеза или су му родитељи тада дошли, нема држављанство и мора проћи испит из летонског језика да би добио статус грађанина.

Летонија има око два милиона становника, а око 300.000 људи нема статус грађанина.

Извор[уреди]