Летелица остала у орбити Земље

Извор: Викиновости


9. новембар 2011.
Русија -  (Beta-AP) - Руски научници грозничаво настоје да покрену моторе беспилотне свемирске летелице која је требало да стигне до Марсовог месеца Фобос и са њега покупи узорке тла, али је због квара остала у орбити Земље.

Свемирски брод „Фобос-Тло“ у уторак увече лансиран је са руског космодрома Бајконур у Казахстану уз помоћ ракете Зенит-2. Летелица се 11 минута касније одвојила од ракете и требало је да упали два своја мотора како би ухватила правац ка Марсу. То се, међутим, није догодило и „Фобос-Тло“ је остао у орбити Земље.

Шеф Руске федералне свемирске агенције Владимир Поповкин је изјавио да оба мотора не раде, вероватно због квара на оријентационом систему свемирског брода. Инжињери имају три дана да ресетују компјутерски програм летелице како би он прорадио пре но што батерије престану да функционишу.

Ветеран америчке свемирске агенције НАСА Џејмс Олберг, који сада ради као консултант за свемирске мисије, сматра да је и даље могуће повратити контролу на летелицом „Фобос“.

Олберг је навео да су проблеми у комуникационој мрежи приморали руску контролу летења да затражи помоћ у лоцирању летелице и то од најшире јавности у Јужној Америци. Астрономи-аматери били су први који су уочили проблеме са бродом, јер су видели да летелица не напушта Земљину орбиту.

Ако контролори не успеју да поправе системе на „Фобос-Грунту“, тоне његовог изузетно токсичног горива претвориће се у најопаснији могући објекат створен човековим рукама који ће пасти на Земљу из Орбите, упозорио је Оберг.

„Око седам тона нитроген тероксида и хидразина који се могу смрзнути пре коначног уласка (у атмосферу), претвориће се у најсмртоноснији могући сателит свих времена који ће пасти на Земљу. Оно што је требало да буде најтежа међупланетарна свемирска летелица свих времена може се претворити у једну од најтежих свемирских олупина која ће икада пасти на Земљу - без контроле“, додао је Оберг.

Извор[уреди]