Кјуриосити спреман за слетање на Марс

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. август 2012.
САД -  (Beta-AP) - Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да возило кога шаље на Марс ради испитивања те планете, изгледа савршено спремно за слетање следећег понедељка, објавио је британски јавни сервис Би-Би-Си.

Ровер на површини Марса.
Слика: NASA.

Возило ровер названо Кјуриосити, лансирано са Земље у новембру 2011, приближава се крају свог пута од 570 милиона километара. Да би Кјуриосити успешно слетео на своје одредиште у дубоком екваторијалном кратеру на Марсу, капсула која га носи мора да уђе у атмосферу на веома прецизно утврђеној тачки на небу, а инжињери су новинарима рекли да су близу те циљне тачке. Блага поправка курса, четврта од лансирања, учињена је прошле суботе, а последња анализа указује да ће Кјуриосити бити на не више од један километар од свог одређеног места слетања.

Кјуриосити, позната и под именом Марсова научна лабораторија (Mars Science Laboratory MLS) највећи је и најсавршенији Марсов ровер до сада.

Гејл кратер.
Слика: NASA.

То возило опремљено инсутрументима ће испитивати стене у кратеру Гејл, једном од највећих удубљења на Марсу, у потрази за могућим показатељима да су на тој планети некада живели микроорганизми.

Кјуриосити треба да слети у понедељак 6. августа, у 03:31 часова по средњоевропском времену и слетање ће бити у потпуности аутоматско.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg