Пређи на садржај

Кина лансирала сонду према Месецу

Извор: Викиновости
Месец
Слика: Laslovarga.

24. октобар 2014.
Кина -  (Beta) - Кинеске власти саопштиле су да су у петак рано ујутро нову сонду у свемир, која ће ући у Месечеву орбиту пре повратка на Земљу, јављају светске агенције.

„Прва етапа путовања успешно је завршена“, саопштио је државни уред задужен за научне програме у области националне одбране.

Сонда, која није добила име, лансирана је у 2:00 сата по локалном времену из базе Сичанг у кинеској покрајини Сечуан.

На најудаљенијој тачки пута, сонда ће бити око 413.000 километара од Земље. Кинески научници ће први пут покушати да врате орбитални модул, који треба да буде отпоран на високу температуру приликом уласка у Земљину орбиту. Висока температура узрокована је трењем летелице док улази у Земљину атмосферу.

Сонда ће ући у земљину орбиту брзином од 11,2 километра у секунди после чега се брзина успорава како би летелица слетела на Земљу.

Пола века после САД и програма Аполо, Кина има своје очи упрте према Месецу са циљем да буде прва азијска земља која ће послати човека на Земљин сателит, вероватно не пре 2025. године.

Кина је прошле године на Месец лансирала Ровер „Зец од жада“ за истраживање Месечевог тла. Иако су власти оцениле ту мисију као врло успешну, ровер је имао техничке проблеме и кварове.

Извор[уреди]