Пређи на садржај

Кина лансирала свемирски брод

Извор: Викиновости


Пустиња Гоби (аутор - Kmusser)

30. септембар 2011.
Кина -  (VOA) - Кинески научници лансирали су данас једну свемирску летелицу без људске посаде, у оквиру амбициозног плана за изградњу прве кинеске свемирске станице.

Осам и по тона тежак модул, назван Тиангонг један, у преводу „Небеска палата“, лансиран је касно данас по локалном времену са рампе у кинеској пустињи Гоби, на северозападу земље. Модул је понела ракета типа Дуги марш Ф2. Сви кинески листови донели су на првим странама детаљне извештаје о лансирању, које је такође било ударна вест у државним електронским медијима.

Првог новембра требало би да буде лансиран други модул без људске посаде који ће бити употребљен за прво спајање две кинеске летелице у свемиру.

Кина планира да спроведе још неколико спајања свемирских летелица пре истека идуће године, од којих ће најмање једно бити са људском посадом. Свемирски програм предвиђа изградњу свемирске лабораторије до 2016. године, а довршење изградње свемирске станице од 60 тона до 2020.

Кина је лансирала прву свемирску летелицу са људском посадом 2003. године, више од 4 деценије пошто су то учиниле Сједињене Државе и Совјетски Савез. До најновијег лансирања долази у тренутку када је повлачење из употребе америчких летелица типа шатл довело у питање будућност америчких свемирских летова са људском посадом.

Аустралијски аналитичар свемирских програма, Морис Џоунс, рекао је за Глас Америке да ће данас лансирани модул омогућити Кини да испроба неке технологије које ће јој бити потребне за изградњу свемирске станице.

Кинески дневник Женмин жибао наводи у данашњем издању изјаву представника кинеског свемирског програма, који је рекао да би иста технологија могла да се употреби за слетање на месец и истраживања дубина свемира, али да за сада не постоје планови за спуштање кинеских астронаута на месец. Многи западни аналитичари сматрају да је спуштање на месец крајњи циљ кинеског свемирског програма.

Данашње лансирање било је оригинално планирано за 18. август али је одложено после неуспешног лансирања једног сателита ракетом топа Дуги марш 2Ц.

Извор[уреди]