Пређи на садржај

Извори: Шешељ тражи да га посети и гинеколог из Србије

Извор: Викиновости


24. јануар 2012.
Хаг-  (Beta) - Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ захтева да у тиму лекара-специјалиста из Србије који би га посетили и прегледали у притвору Хашког трибунала буде и један гинеколог, сазнаје данас Бета из више обавештених извора у Хагу.

Ти извори наводе да је због тога дошло до застоја у организацији посете, упркос напорима власти Србије и секретаријата Трибунала. Према тим изворимам Шешељ инсистира да међу специјалистима који ће га посетити буде и Паја Момчилов, посланик СРС-а у Скупштини Србије, који је по професији - гинеколог.

Остали чланови тима из Србије требало би да буду Милован Бојић, Миодраг Вукчевић и Зоран Наумовић који су кардиолози и пнеумолози. Шешељев став је, по једном од извора Бете, да ако посета не буде дозвољена гинекологу Момчилову не жели да га посете ни други специјалисти.

Други извор навео је да је Национални савет за сарадњу Србије с Хашким трибуналом понудио да финансира посету специјалиста Шешељу, али да је он то одбио, понављајући више пута изречени став „о издајничком режиму у Београду“ чији је, по њему, Савет део.

Лидер радикала захтевао је, упркос томе, да посету финансира Министарство здравља Србије, што је прихваћено.

За 8. фебруар, пред Трибуналом је данас заказана расправа о стању у поступку против Шешеља, на којој ће бити разматрано и његово здравствено стање.

Шешељу је 6. јануара позлило у притвору Трибунала у Шевенингену, а после указане хитне помоћи био је пребачен у болницу у Лајдену, где му је 12. јануара, како је медијима у Србији пренела његова супруга Јадранка, уграђен апарат за регулисање срчаног ритма, пејсмејкер.

Након што је враћен у судски притвор, Шешељ је у два наврата - последњи пут у недељу - поново био у болници „из мере предострожности“, како је Бети у уторак рекла представница Трибунала Нерма Јелачић.

Она је прецизирала да је циљ прегледа у болници био да се утврди да ли Шешељево стање захтева болничко лечење. Оба пута, специјалисти су утврдили да је Шешељ у „стабилном“ стању и да нема потребе да буде задржан у болници, после чега је истог дана враћен у притвор, казала је Јелачићева.

СРС је више пута оптужила Трибунал да Шешеља не лечи на примерен начин, називајући то покушајем убиства. Суд је као „апсолутно неосноване“ одбацио те оптужбе, подвлачећи да се Шешељу пружа најбоља расположива медицинска нега.

По речима Јелачићеве, Трибунал не може објавити детаљније податке о Шешељевом здрављу због тога што је он то одбио да одобри. Шешељ није дозволио да те информације буду прослеђене ни судијама који воде процес против њега.

У притвору Хашког трибунала, Шешељ је од 24. марта 2003. када се добровољно предао одмах пошто је оптужница против њега била објављена.

Извор[уреди]