Пређи на садржај

Земљотрес јачине 6,8 степени у Јапану

Извор: Викиновости14. март 2012.
Хокаидо -  (Beta-AFP) - Јапанске власти упозориле су у среду становништво на могућност умереног таласа цунамија од око 50 центиметара дуж северо-источне обале након земљотреса од 6,8 степени који је регистрован на Пацифику.

Јапанска метеоролошка агенција саопштила је да је потрес регистрован у среду око 9.00 по средњоевропском времену на 210 километара од обала Хокаида и да се потрес догодио на дубини од десет километара.

Агенција је упозорила да би потрес могао изазвати талас цунамија од око 50 центиметара и доспети до обала префектуре Аомори, Ивате и Хокаида. Локалне власти у тим областима позвале су становнике да се пребаце на безбедније локације.

Како преносе јапански медији, за сада је обале Хокаида запљуснуо талас висине 10 центиметара који се приближава граду Еримо на крајњем северу острва.

Прошле године 11. марта Јапан је погодио катастрофални земљотрес јачине девет степени који је изазвао огроман талас цунамија уништивши читаве градове и села када је погинуло или нестало око 19.000 људи.

Извор[уреди]