Земљотрес и цунами у Јапану

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

7. децембар 2012.
Токио/ Јапан (VOA) - Упозорење на опасност и позив за евакуацију повучени су пошто земљотрес и цунами срећом нису изазвали никакве последице. Снажан подморски земљотрес уздрмао је североисточну обалу Јапана изазвавши мали плимски талас и љуљање високих зграда чак и у Токију.

Цунами висок један метар ударио је данас у обалу у Ишиномакију, у префектури Мијаги, подручју које су у марту 2011. године опустишили много јачи земљотрес и потоњи плимски талас.

Данашњи земљотрес јачине 7,3 степена није изазвао људске жртве, а јапанске власти су нешто касније повукле упозорење на опасност од цунамија.

Национална радиотелевизија ХНК прекинула је редован програм да би известила о земљотресу и позвала становнике приобалног подручја да се евакуишу у унутрашњост, што је више хиљада људи и учинило.

Токијска електрична компанија, иначе власник нуклеарне електране Фукушима оштећене у цунамију 2011, известила је да у њеним постројењима није било проблема.

У прошлогодишњем земљотресу јачине 9 степени и цунамију који је изазвао погинуло је и нестало око 20 хиљада људи. Катастрофа је такође изазвала топљење језгра једног од реактора у електрани Фукушима, што је довело до најгоре мирнодопске нуклеарне катастрофе од експлозије нуклеарке у Чернобилу, 1986. године.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg