Зелени траже да се настави мерење квалитета ваздуха

Извор: Викиновости

9. март 2013.
Војводина/ Србија (Beta) - Зелени Србије затражили су данас да се одржи постојећи систем станица за мерење квалитета ваздуха у Панчеву и осталим угроженим срединама, као што су Обреновац, Лазаревац, Зајача и друге.

Индустријска зона Панчева
Слика: Laslovarga.

У саопштењу те организације наводи се су омладина Зелених Србије - „Покрет за Панчево“ и „Демократска омладина Панчева“ данас одржали други заједнички протест у том граду поводом одлуке Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине да прекине финансирање мобилних станица за мерења квалитета ваздуха.

„Грађани и грађанке Панчева су са протеста послали поруку свима да им је важно да знају какав ваздух удишу... Питамо како ће се сада мерити концентрација бензена у панчевачким насељима? Надлежност је републичке власти да то обезбеди“, наводи се у саопштењу.

Та организација је, такође, затражила одговор на питање где иде новац који загађивачи плаћају у буџет Србије, ако нема новца за те потребе.

„Укидањем Фонда за заштиту животне средине, и пропуштањем да се тај новац обезбеди макар буџетским фондом, финансирање заштите животне средине зависи од добре воље владе, која у свом досадашњем мандату није показала бригу“, наводи се у саопштењу.

Извор[уреди]