Забрањен марш због сукоба у Варшави

Извор: Викиновости


11. новембар 2011.
Варшава/ Пољска (Beta) - Марш независности у Варшави којим пољски националисти редовно обележавају национални празник забрањен је у петак пошто је почео жестоком тучом радикала са полицијом која их одваја од контрамарша левичарских организација.

У нападу на полицијски кордон повређено је неколико полицајаца, јављају пољски медији. Градске власти Варшаве после получасовне битке радикалне националистичке омладине са полицијом одлучиле су да нареде распуштање марша и забране да крене трасом како је планирано.

На Тргу Устава у центру пољске престонице окупило се поподне неколико хиљада углавном младих, са њима и хулигани пољских фудбалских клубова а судећи по заставама Србије, Хрватске и Словачке у маси и најављена хулиганска појачања из тих земаља.

Сазвали су их Национално-радикални блок и ултракатоличка Свепољска омладина да у патриотском духу уз обавезно скандирање „Пољска цела биће бела“ обележе годишњицу независности и повратка подељене Пољске на мапу Европе.

Скоро 2.000 младих из пољских левичарских организација, окупљених у близини, од поднева очекивало је њихов марш у намери да га блокира.

Почетак Марша независности велика група радикалних националиста претворила је у праву битку са полицијом у покушају да продру до „разнобојних“ а полиција је настојала да их растера сузавцем, воденим топовима и пендрецима.

Национални празник обележава дан када је Пољска 1918. године стекла независност.

Извор[уреди]