Пређи на садржај

Десет година мисије истраживања Марса

Извор: Викиновости
Три генерације ровера који су послати на Марс.
Слика: NASA.

30. јануар 2014.
Вашингтон/ САД (ВОА) - Научници НАСА-е прославили су десету годишњицу Ровер мисије истраживања Марса на скупу у Националном музеју ваздухопловства и свермиских истраживања.

Америчка свемирска агенција НАСА прославља 10 година своје Ровер мисије истраживања Марса, која је 2004. године почела слетањем роботизованих возила „Спирит“ и „Опортјунити“ на црвену планету. Годишњица је обележена панел дискусијом у Националном музеју ваздухопловства и свемирских истраживања у Вашингтону, а на скупу су учествовали научници НАСА-е, који су представили досадашња достигнућа ровера спуштених на Марс и причали о будућим плановима.

Ровер величине голф возила под именом „Спирит“ спустио се на Марс 4. јануара 2004, а његов близанац „Опортјунити“ стигао је три недеље касније, на другу страну планете. Иако су били дизајнирани да раде свега 90 марсовских дана, оба ровера су обављала посао много дуже пославши огроман број информација научницима, каже геолог Џон Грант.

„То је као да смо послали теренског геолога на Марс. Нешто што се креће по површини, испитује стене, говори нам нешто о геолошкој структури, о томе какво је било окружење у прошлости и тачније - каква је улога воде била у креирању тог окружења“.

НАСА је изгубила контакт са „Спирит“-ом у марту 2010, али је „Опортјунити“ и даље активан и наставља да шаље научне податке пошто је прешао више од 38 километара по површини Марса. Најзначајније откриће до сада је доказ да је на Марсу некада било воде, каже Стив Сквајерс, главни истраживач мисије.

„Нисам очекивао да ће доказ о води у течном стању на и испод површине Марса бити толико убедљив, толико очигледан, када смо први пут слетели“.

Дејвид Лејвер из НАСА-е каже да технологија која је развијена за потребе ровера сада почиње да се примењује у свакодневном животу на Земљи.

„Сви смо до сада чули за Гуглове аутомобиле са самоуправљањем, који могу да се виде на аутопутевима. Та технологија и људи који су је изумели, су исти они који су развили технологију за ровере који су послати на Марс“.

У августу 2012. НАСА је успешно спустила Ровер Кјуриозити (Curiosity) на Марс. Величине омањег аутомобила, то возило се напаја не само батеријама већ и малим нуклеарним реактором, који би требало да осигура да „Кјуриозити“ обавља посао годинама. Још један ровер ће се придружити „Кјуриозити“-ју 2020. године док америчка свемирска агенција ради на томе да на Марс пошаље и људе.

Извор[уреди]