Годишњица земљотреса у Јапану

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. март 2012.
Токио-  (Beta-AFP) - Јапанци су у недељу минутом ћутања одали пошту жртвама катастрофалног земљотреса и цунамија који су тачно пре годину дана уништили северо-источну обалу земље док је 19.000 људи изгубило живот или се још увек воде као нестали.

У 14.46 по локалном времену, тачно у време када се 11. марта 2011. догодио катастрофални земљотрес, у јапанским градовима свакодневне активности су стале како би Јапанци у заједничким молитвама одали почаст својим сународницима жртвама земљотреса и цунамија.

У Токију, одмах након минуте ћутања, премијер Јошихико Нода одржао је говор у Националном позоришту у присуству цара Акихита и бројних политичких и јавних личности.

Премијер је поручио да ће влада учинити све да што пре поново оспособи уништене области. Он је додао и да ће будуће генерације наставити да чувају успомену на жртве те највеће трагедије која је задесила Јапан након Другог светског рата.

Затим је кратак говор одржао цар Акихито који је недавно напустио болницу где му је урађена коронарна пункција. Заједно са њим у Националном позоришту била је и царица Мичико.

„Прошло је годину дана од 'Великог земљотреса на истоку', Одајем дубоку почаст свима онима који су изгубили животе“, рекао је јапански цар.

Широм земље, пре свега у градовима дуж северо-источне обале, становници су окренути према океану, учествовали у одавању поште и заједничким молитвама.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg