Војаџер 1 тачно 35 година у свемиру

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. септембар 2012.
Пасадена/ САД (Beta) - Свемирска сонда „Војаџер 1“, која је сада негде на граници Сунчевог система и отвореног свемира, полетела је са Земље пре тачно 35 година, у правцу Јупитера и Сатурна, пише агенција Асошијетед прес.

Путање Војаџера
Слика: NASA.

„Војаџер 1“ је отишао у свемир 5. септембра 1977. године, док је његов близанац „Војаџер 2“ кренуо 16 дана раније.

Када су „Војаџери“ пошли пут звезда, нико није знао колико ће они опстати. Ови реликти раног свемирског доба међутим и даље раде и ка Земљи шаљу податке са удаљености које се сада мере десетинама милијарди километара у односу на Сунце.

Обе сонде имају само 68 килобајта компјутерске меморије, док најмањи данашњи „ајпод“ (iPod) - модел "ајпод Нано" - има осам гигабајта, и 100.000 пута је у том смислу моћнији од „Војаџера“. Обе летелице користе осмоканални снимач на траку, док модерни свемирски бродови поседују дигиталну меморију. Свеједно, сада су најстарији људски објекти у свемиру који и даље функционишу.

Оригинални циљ оба „Војаџера“ био је блиски сусрет са Јупитером и Сатурном. Одатле су 1979. односно 1980. године послали „разгледнице“ са мотивима Велике црвене мрље - титанске олује на Јупитеру - и блиставих Сатурнових прстенова.

Заршивши примарну мисију, „Војаџери“ су пошли различитим путевима. „Двојка“ је отишла до Урана и Нептуна, поставши за сада једина људска летелица која је прошла крај тих спољних планета Сунчевог система, док је „јединица“ искористила Сатурн као гравитациону праћку у правцу руба Сунчевог система, где се сада и налази.

Средином јуна ове године, НАСА је саопштила да би „Војаџер 1“ могао бити веома близу изласка у отворени свемир, а када се то буде десило постаће први људски објекат који је напустио Сунчев систем.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg