Пређи на садржај

Више од две милијарде планета могу да буду насељене

Извор: Викиновости
Млечни пут
Слика: Forest Wander.

8. новембар 2013.
Хаваји/ САД (Zelena Srbija-Beta) - Најмање две милијарде планета величине наше Земље, које круже око своје звезде као што је Сунце, могле би да буде насељене у нашој галаксији, пише данас париски Монд, позивајући се на нову студију групе научника са Института астрономије на Хавајима.

„Најближа планета се налази на 12 светлосних година од нас (1 светлосна година је 9.461 милијарди километара) и видљива је голим оком“, наводи се у истраживању.

Научници наводе да је свака пета звезда слична Сунцу, односно укупно 55 милијарди њих, има у орбити планете чије су величине сличне Земљи, што подразумева температуру на површини, присуство воде, дакле потенцијални живот.

„Ти резултати наговештавају да су релативно честе планете сличне Земљи на Млечном путу“, изјавио је Ендру Хауард, коатор студије са Института астрономије на Хавајима.

У студији се наводи да потенцијално постоји 3.538 екстрасоларних планета, од којих 833 је потврђено да постоје. Међу њима 647 има величину Земље, а 104 се налазе на зонама које би могле да буду насељене, а десетак има стене као и Земља.

Научници су закључили да још треба да се утврди каква је температура и колико су те планете у могућности да буду насељене.

Извор[уреди]