Пређи на садржај

Вирџин Галактика се распала због кочења

Извор: Викиновости
Вирџин Галактик 2
Слика: Jeff Foust.

3. новембар 2014.
Калифорнија/ САД (Beta-AP) - Прерано је активиран уређај за кочење свемирске летелице приватне фирме „Вирџин галактик“ британског милијардера Ричарда Брансона, која се прошле недеље распала у лету, саопштила је у понедељак Савезна служба САД за безбедност саобраћаја.

Летелица „Свемирски брод 2“ срушила се у петак током пробног лета у калифорнијској пустињи. У тој несрећи је погинуо пилот, док је тешко повређен копилот, који се спасао катапултирањем.

Вршилац дужности председника Савезне службе САД за безбедност саобраћаја Кристофер Харт изјавио је да још није утврђен узрок удеса. Међутим, рекао је он, истражитељи су утврдили да је пре но што је летелица довољно смањила брзину, активиран уређај за покретање репног ротора који стварањем отпора ваздуха додатно успорава летелицу пред само слетање.

Тај уређај има двостепен систем активирања. Копилот је „откључао“ систем који је међутим одмах потом и активиран, „иако није дата команда за то“. На снимку удеса се види да су крилца ротора изашла из репа и да се две секунде касније летелица распала, рекао је Харт. Тиме се истрага удаљила од првобитне претпоставке да је летелица експлодирала.

Харт је рекао да ће више месеци бити потребно да би се утврдило да ли је узрок удеса грешка пилота, квар, грешка у изградњи летелице и да ли је било притиска да се по сваку убрза испобавање летелице.

Власник фирме „Вирџин галактик“, Ричард Брансон је тврдње медија о екплозији летелице у ваздуху оценио као увредљиве и болне и додао да је „британска штампа у томе најгора“.

Британски лист Дејли мејл пренео је изјаву једног стручњака који оптужује произвођаче свемирске летелице да су играли „руски рулет“.

Извор[уреди]