Википедија добила нови изглед

Извор: Викиновости
Аралско језеро виђено из свемира 1997. године

Београд / Србија Највећа интернет енциклопедија Википедија добила је нови дизајн и изглед. У питању је промена векторског скина и редизајн препознатљивог лога.

Готово година дана била је потреба Јузабилити тиму Викимедије да изради и тестира нови векторски изглед. Новине су приметне и на логу Википедије, најпознатијем пројекту Задужбине Викимедије. Иако је Задужбина основане пре седам година процењена на преко седам милијарди долара нови векторски скин представља први развој Медија Вики софтвера тог нивоа финансиран у целости од стране саме Викимедије.

Википедија је добила потпуно нови интерфејс са другачијим расподелом корисничких опција. По први пут коришћена је џава скрипт технологија за скривање појединих функција.

И лого је добио своје новине. Препознатљиви симбол Википедији, кугла од слагалица урађена је у тродимензионалном облику. Међутим, већ од првог дана стизале су оштре критике корисника и уређивача Википедије. Највише замерки било је на смањену величину лога, начин употреба сенки и контраста. Филип Маљковић, један од глобалних администратора свих Викимедијиних пројеката прокоментарисао је за Викиновости нове визуелне и естетске промене.

КОЈИ ЈЕ ТВОЈ КОМЕНТАР
Готово година дана била је потреба Јузабилити тиму Викимедије да изради и тестира нови векторски изглед.
Нови лого радили су професионални графички дизајнери уз сугестије чланова заједнице, тако да он представља добар спој старог дизајна и новијих идеја и реализација. Добио је већу тродимензионалност и генерално је подмлађен. Када је први пут постављен нови лого, био је знатно мањи, са другачијим контрастима и сенкама и још неким манама. Добар део заједнице се успротивио том дизајну, али је већина недостатака брзо исправљена. Сада лого изгледа пристојно и лично мислим да је бољи од старог. С друге стране, стари постоји дуги низ година и биће потребно време навићи се на нови.

Саветник за медије и развој Викимедија Србије Милош Ранчић не крије незадовољство новим визуелним решењем али верује да ће се у будућности порадити на свим недостацима.

Не могу рећи да сам задовољан како је урађен, али верујем да ово није крај тог рада

—Милош Ранчић

Не могу рећи да сам задовољан како је урађен, али верујем да ово није крај тог рада, односно верујем да ће се у будућности

сређивати недостаци. Добра страна је што напокон имамо 3Д формат логоа. Лоше је што је иницијално лого на енглеској Википедији био мањи, мада је после незнатно увећан. Што се тиче "уметничког утиска", то бих оставио онима који се у то разумеју.

На маргинама 4. Регионалне конференције могли су се чути разни коментари на тему векторског скина и тродимензијоналног лога.

Википедија добила нови изглед| Моје лично мишљење је да за тим није било неке велике потребе Википедија добила нови изглед

—Марћин Ћислак

Марћин Ћислак из Пољске подржава сваки вид напретка и сматра да је визуелни ефекат битан и да неким људима олакшава боље сналажење на сајту. Међутим, он поставља питање да ли су овакве промене заиста биле потребне.

Моје лично мишљење је да за тим није било неке велике потребе. Ја користим неку стару верзију и то је мени сасвим довољно.

Слично мишљење дели и Орсоља из Будимпеште која је видела нова визуелна решења, али ипак је приврженија старом изгледу. Она такође сматра да ће нови визуелни ефекат бити примењен на свим Википедијама.

Мартин Цајзе из Немачке старомодан је по питању изгледа. По њему, векторски скин није значајна промена Википедије. Она је можда погодна за људе који нису довољно упознати са Википедијом, за људе који нису професионалци.

Подсећања ради Викиновости су још средином фебруара прешли на нови векторски скин и тиме постале не само први пројекат на српском језику који је добио нови изглед, него међу првима пројектима на глобалном нивоу.

Колико је тешко бити администратор Википедије?


По мени, то није тежак посао. Много је теже и захтевније писање чланака. Администратори би требало да буду само они који помажу другима, не би требало да имају одлучујућу улогу, одлучују о многим стварима. По мени едитори би требали да буди ти који доносе одлуке и који имају највећу моћ. Нажалост, то није тако, администратори чине највећу и најмоћнију групу. Посао едитора је много тежи, захтевнији, захтева много више времена и праћења ствари.

Марћин Ћислак из Пољске


На Википедији сам више од три године и за то време промениле су се многе ствари. Тада је Википедија на мађарском језику имала око 50.000 чланака а данас има преко 164.000. Раст чланака довело је до много промена у самој организацији. Посао администратора није лак, али ја волим свој посао. Потпуно сам посвећена свом послу и радим га предано.

Орсоља из Мађарске

4. Регионална конференција Викимедија Србије


Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.