Викиликс: Мишковић се богатио на несрећи грађана Србије

Извор: Викиновости


21. март 2011.

Београд / Србија, (Beta) - Компанија Делта холдинг и богатство Мирослава Мишковића настали су на плећима грађана Србије који су посртали под теретом међународних санкција и хиперинфлације, наводи се у једној депеши амбасаде САД у Београду до које је дошао Викиликс.

Како преноси агенција Ројтерс на основу увида у депешу послату 2007. године из Београда, америчка амбасада препоручује да се Мишковићу онемогући улазак у САД пошто је његово богатство „створено на плећима грађана Србије који су патили под теретом санкција и хиперинфлације, док је он зарађивао на њиховој несрећи“.

У депеши коју је написао тадашњи амбасадор САД у Србији наводи се: „Сада располажемо чврстим доказима да се Мишковић користио безочном политичком корупцијом“.

„Он доминира банкарством, осигурањем и робом широке потрошње у Србији пошто је стекао огромно богатство као учесник у корупцији за време владавине Слободана Милошевића средином 1990-их година“.

Према депеши из амбасаде, тадашњи директор управе царина Михаљ Кертес, блиски сарадник Слободана Милошевића, компанији Делта је обезбедио привилегован статус, који је подразумевао и одложено плаћање царине после 45 дана, док су друга предузећа морала одмах да плаћају.

Извор[уреди]