Пређи на садржај

Менинг није осуђен за помагање непријатељу

Извор: Викиновости

30. јул 2013.
Форт Мид (САД)/ Мериленд (Beta-AP) - Амерички војник Бредли Менинг, оптужен да је проследио сајту Викиликс хиљаде поверљивих докумената, није проглашен кривим за помагање непријатељу, што је била најозбиљнија отпужба против њега, због које је могао да буде осуђен и на доживотни затвор без могућности помиловања.

Б. Менинг
Слика: United States Army.

Како преноси британски Би-Би-Си (ББЦ), Менинг је, међутим, проглашен кривим по осталих 20 тачака оптужнице на суђењу пред војним судом у Форт Миду, недалеко од Балтимора у САД.

Он је осуђен по пет тачака оптужнице за шпијунажу, по пет тачака за крађу, као и за компјутерску превару и друге војне прекршаје.

Менинг (25) признао је да је проследио Викиликсу поверљиве војне извештаје из Ирака и и Авганистана, али је негирао да је тиме желео да нашкоди САД, како тврди оптужба, додајући да је хтео да подстакне јавну дебату о ратовима у Ираку и Авганистану.

То се сматра највећим цурењем поверљивих докумената америчке владе икада. Менинг, коме је суђење почело 3. јуна, суочава се са максималних више од 100 година у затвору.

Рочиште на којем ће му бити изречена казна почеће у понедељак.

Извор[уреди]