Већина Јапанаца против употребе нуклеарне енергије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. јун 2011.
Токио-  (Beta-AFP) - Више од четири петине Јапанаца би желело да њихова земља престане да користи нуклеарну енергију после хаварије у нуклеарној централи Фукушима, изазване снажним земљотресом и цунамијем 11. марта, налаз је једне анкете која је објављена у недељу.

Једна трећина енергије у Јапану потиче из нуклеарних извора и јапански премијер Наото Кан је рекао да ће нуклеарна енергија остати стуб енергетске политике земље. Међутим, према студији објављеној у листу Токио Шимбун, 82 одсто Јапанаца жели да се одустане од нуклеарне енергије.

Само њих девет одсто жели да се одмах зауставе сви нуклеарни реактори, док 19 одсто сматра да треба да буду постепено заустављени. Већина, односно око 54 одсто испитаника је за то да се нуклеарни реактори затворе када то дозволи ниво понуде према потражњи. Њих 14 одсто је за то да остане стање непромењено.

Према анкети, 67 одсто од 1.853 испитаних тражи да се више ни једна нуклеарна централа не сагради у Јапану. Само шест одсто жели да влада настави свој пројекат изградње 14 нових реактора до 2030. године.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg