Бивши лидер левице Милош Земан нови председник Чешке

Извор: Викиновости


26. јануар 2013.
Праг/ Чешка (Beta) - У другом кругу избора за председника земље, Чеси су у петак и суботу за новог шефа државе изабрали бившег лидера левице, некадашњег премијера Чешке од 1998. до 2002. године, 68-годишњег економисту у пензији Милоша Земана.

Милош Земан
Слика: Pavel Ševela.

Иако још нису пребројани сви гласови, према прорачуну Уреда за статистику Земанов ривал, шеф чешке дипломатије, кнез Карел Шварценберг, не може чак ни гласовима великих градова који иду њему у прилог да надокнади заостајање од пола милиона гласова.

Након пребројаних гласова са 96 одсто биралишта, Земан води са 55,5 освојених гласова, док је Шварценберг одвојио 44,5 одсто гласова.

Аналитичари се слажу да Земан победу може да захвали популистичком „немачком адуту“, сличном оном који је преокренуо 2005. године у суседној Пољској исход председничких избора у прилог оутсајдеру избора, потоњем председнику Леху Качињском.

Док је у Пољској противкандидата Качињског, садашњег премијера Доналда Туска, елиминисала гласина да се један од његових дедова пријавио сам у Вермахт, иако је као већина Кашуба аутоматски мобилисан и првом приликом дезертирао, Земанов изборни штаб је у кампањи у другом кругу искористио страх Чеха од имовинских захтева судетских Немаца депортованих из Чехословачке после Другог светског рата.

Обе кампање, и пољска пре осам година и садашња чешка сведоче о томе колико је крхко помирење Немачке са источним суседима и још увек болне трауме Другог светског рата.

У анкети међу бирачима Чеси су кнезу Шварценбергу замерали управо то што није Чех већ припадник старе немачке племићке лозе, а његова супруга Терезија не говори чешки језик.

Земану у прилог је ишло и то што је Шварценберг, иако је он лично далеко популарнији од Земана, ипак министар у рекордно непопуларној влади Петра Нечаса.

Извор[уреди]