БиХ спремна за извоз риба у ЕУ

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу12. фебруар 2009.

Сарајево / Босна и Херцеговина (Southeast European Times) Четири произвођача рибе из БиХ припрема се за улазак на уносно тржите извоза рибе у ЕУ.

Овог пролећа купци у земљама ЕУ можда ће бити у прилици да пронађу рибу из Босне и Херцеговине (БиХ) на рафовима у својим продавницама. После дуготрајних настојања да задовоље правила ЕУ, четири босанске компаније, из Мостара, Благаја, Бања Луке и Стоца, добиле су дозволе за извоз рибе у државе чланице Уније. Риба, пре свега пастрмка, један је од неколико извозних производа БиХ за које је ветеринарска служба земље утврдила да би могли да се такмиче на захтевном тржишту ЕУ.

Пастрмка на британском тржишту.

„Ова извозна дозвола пружа нам могућносрт да пласирамо нашу рибу за продају у продавницама широм Европе. Већ имамо уговоре са земљама да извозимо рибу, тако да ће испоруке почети најраније следећег месеца“, каже Санел Сарић, директор компаније Норфисх из Благаја.

Међутим, иако имају те дозволе још од прошле године, четири компаније још увек се уздржавају да почну са стварним извозом. Њихови директори кажу да је цена која је могућа на основу царинских стопа ЕУ сувише ниска да би се то исплатило.

Компаније се жале на басцаринску извозну квоту ЕУ за пастрмку, за коју сматрају да је прениска. Тренутно годишњи максимум који свака од компанија може да извезе без плаћања царине износи 60 тона пастрмке. Оне преговарају са Унијом о већим бесцаринским квотама. С обзиром да ЕУ има високе хигијенске стандарде за увоз хране, БиХ има трговински дефицит са Унијом у износу преко милијарду евра годишње и у Унију годишње извози производе у вредности свега неколико милиона евра, углавном сирове материјале или полуготову храну, што не захтева безбедносне сертификате или сертификате квалитета.

Додуше, ветеринарска служба БиХ покушава да добије извозне дозволе за млечне производе, мед и пилетину, као и за неке дуготрајне сувомеснате производе.

Извозници у земљи могли би да имају користи од добијања дозволе за стављање ознаке Европска потврда на своје производе. Роба обележана овом ознаком може да се продаје широм ЕУ без потребе модификовања у свакој земљи. Локални бизнисмени, несвесни неопходних потрошачких стандарда ЕУ, још увек верују да ће ISO сертификати Међународне организације за стандардизацију бити довољни да умире купце у ЕУ и не труде се да испуне захтеве за добијање сертификата Европске потврде. Радомир Маринковић, кординатор програма ПХАРЕ у БиХ, упозорава да ће се тако тврдоглави произвођачи ускори наћи у ситуацији да неће бити у могућности да продају своју робу ни у земљама чланицама ЦЕФТЕ, јер оне брже од БиХ усвајају европска правила. Он криви владу зато што није упознала извознике са значајем ознаке Европске потврде.

Извор[уреди]