Пређи на садржај

Спречити калифат и са Западног Балкана

Извор: Викиновости
Зворник
Слика: Julian Nitzsche.

29. април 2015.
Брисел/ Босна и Херцеговина (Beta-AP) - Европска унија ће средствима од десет милиона евра и што тешњом безбедносном сарадњом помоћи државе Западног Балкана и још неке земље на границама Европе у заједничком напору да се сузбију исламска радикализација и прилив терориста.

То је предложила Европска комисија у склопу осетног јачања битке против тероризма на тлу Европе, а посебно је указано и на хитно активирање плана о сарадњи ЕУ и држава Западног Балкана у спречавају шверца ватреног оружја које се у великим количинама из тог региона шверцује у Унију.

Нове предложене мере ЕУ треба да укључе и досад недовољну обавештајну сарадњу и размену информација између самих чланица Европске уније, што би се одвијало „у најстрожој поверљвости“ преко ЕУ полицијске агенције Европол, а у склопу Европског антитерористичког центра.

Чланице ЕУ и Комисија су истовремено, како је указала и портпаролка у ЕК Маја Коцијанчич, осудиле „страшни и злочиначки напад“ исламског терористе на полицијску станицу у Зворнику и подвукле да је то „напад на институције БиХ које делају да би заштитиле и осигурале интересе народа БиХ“.

Извор[уреди]